Kaavavalittajat maksajiksi?

Helsingin Sanomat kirjoittaa näyttävästi kaavoitusta hidastavista valituksista ja käyttää esimerkkinä valtuutettu Kurt Bymania (PS/Sit.), jolle “kaavavalitukset ovat tuttuja”.

Espoossa laadittiin vuosina 2001-2012 yhteensä 448 asemakaavaa, joista lähes joka viidennestä valitettiin. Helsingissä valituksia tehtiin suhteessa puolet vähemmän. Näyttäisi siis siltä, että Espoossa tehdään jotain väärin.

Jutussa haastateltu Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko pohtii, että syy on hyvin koulutetuissa espoolaisissa: “Välillä tuntuu, että täällä asuu juristi lähes joka talossa.”

Loukolla on valituskierteeseen ratkaisu: tehdään valittaminen maksulliseksi siten, että jos valitat ja häviät niin maksat. Voi olla, että juristeilla on tähän varaa, mutta esimerkiksi luonnonsuojeluasioita ajavat järjestöt saataisiin tällaisella muutoksella hiljennettyä hyvin tehokkaasti.

Hesarin jutussa ei tuotu esille (enkä tiedä, onko tilastoja olemassa) sitä, kuinka moni valitus oli aiheellinen – eli saatiinko valituksella aikaan jokin muutos tai jopa kaavan kumoaminen. Espoossa esimerkkejä luonnollisesti riittää, alkaen Histan kaltaisista suuren luokan hankkeista pienempiin kaavoihin.

Onneksi näyttää siltä, että Espoossa ollaan ottamassa oppia Helsingiltä, jossa kaavoitettavien alueiden asukkaat otetaan mukaan jo hankkeiden alkuvaiheessa. Uskon, että tämä on tehokas tapa vähentää valituksia.

Vielä tehokkaampi keino on jättää kokonaan tekemättä kaavat, joissa on aivan ilmeiset valitusperusteet. Esimerkiksi Histaan puuhattiin täysin yleiskaavan vastaista asuinaluetta syrjäiseen metsään. Jokin aika sitten Espoon valtuustossa hyväksyttiin myöskin yleiskaavan vastainen Turvessuon asemakaavamuutos, joka toteutuessaan merkitsisi sitä, että suositun virkistysalueen päälle rakennettaisiin tilaa vievän kaupan keskus.

Aivan varmaa on, että Turvessuon kaavasta valitetaan ja todennäköistä on, että kaava myös kaatuu oikeuskäsittelyssä. Mutta mikäli kaavoista valittaminen olisi maksullista, moni kyseenalainen kaava saattaisi mennä mutinoitta läpi.

image

Kuvan turvesuo ei liity tapaukseen. (Lähde: http://agl.cc.jyu.fi/visu/index.php?id=522)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s