Kaupunkisuunnittelulautakunta koolla 9.4.2013

“Kaupsu” kokoontuu tänään eli 9.4. Asialista on lyhyt: puheena on oikeastaan vain Suurpelto VI-VII -asemakaavan lähtökohdat ja tavoitteet sekä vasta valmistunut selvitys “Espoon korkean rakentamisen periaatteet”.

Mankkaa, asemakaavan lähtökohdat ja tavoitteet, Suurpelto VI-VII, alue 241700, pöydälle 27.3.2013

Suurpellossa mennään vähän metsään: suunnitteilla on kerrostalolähiö huonojen julkisten liikenneyhteyksien päähän. Kaava-alueen nimi on harhaanjohtavasti Suurpelto; tosiasiassa alue etenkin pohjoisosastaan liittyy paljon luontevammin Mankkaahan kuin Kehä II:n takana kohoavaan Suurpeltoon.

Nyt muotoillaan asemakaavan lähtökohdat ja periaatteet, joita pitääkin laittaa reippaasti uusiksi esitetystä, jossa ollaan tekemässä tiivistä kerrostaloasumista keskelle metsää ja huonojen julkisten yhteyksien varaan. Luontevinta olisi rakentaa täydentävää pientaloasumista alueen keskiosaan ja samalla säilyttää mm. Taavinkylän koulumetsä sekä riittävät itä-länsi-suuntaiset viheryhteydet, jotka ovat yleiskaavassakin. Samalla poistuu kokoojakadun tarve, kun asukasmäärä jää vähäisemmäksi. Tänne jos rakennetaan kerrostaloa, saadaan aikaan autoilulle perustuva lähiö, jollaista kukaan ei kaipaa. Kaava-alueen pohjoisosaan toimistorakentaminen lienee OK ja toteutuu jos on toteutuakseen.

Eteläosan tiivistäminen tuntuisi luontevimmalta, mutta samalla on varmistuttava siitä, että siellä sijaitsevat luontoarvot (mm. liito-oravaa sekä suojeltava pensaslehto Lukukallion lounaispuolella) turvataan. Kenties tänne sopisi rakentaa Säterinmetsän tyyppistä aluetta tai muuten pientä, kylämäisempää, tiiviihköä mutta matalaa. Tehokkuusluvut voivat silti olla korkeat, kun erityisesti pyörä- ja jalankulkuyhteydet Suurpeltoon tehdään sujuviksi ja miellyttäviksi.

Espoon korkean rakentamisen periaatteet selvityksen hyväksyminen ohjeellisena noudatettavaksi yleis- ja asemakaavoituksessa

Päätösehdotus on lähtökohdiltaan väärä: tässä on periaateohjelma, jonka “lautakunta hyväksyy ohjeellisena noudatettavaksi”, mutta jota ei haluta tuoda valtuuston käsittelyyn. Periaatepumaska vaikuttaa alustavasti erinomaiselta. Siksikin on välttämätöntä (sekä uskoakseni todennäköistä), että lautakunta päättää viedä sen valtuuston käsittelyyn. Tällöin paperi saa ansaitsemansa painoarvon, eikä se jää vain selvitykseksi, jota noudatellaan mikäli siltä sattuu tuntumaan.

Tiina Elon alkuperäinen toivomus, josta koko periaateohjelman laatiminen lähti liikkeelle, kuuluu seuraavasti: “Valtuusto toivoo, että Espoolle määritellään viipymättä korkean rakentamisen periaatteet, jotka tuodaan valtuuston käsittelyyn. Eri puolille kaupunkia, erityisesti tulevien metroasemien yhteyteen, on esitetty lukuisia korkeaan rakentamiseen perustuvia hankkeita. Korkea rakentaminen on niin moniulotteinen asia, että hankekohtaisen tarkastelun lisäksi tarvitaan kaupunkitasoiset linjaukset. Kaupungin tehtävänä on varmistaa, että hankkeet toteutetaan kaupunkirakenteellisesti perusteltuun paikkaan, laadukkaasti ja kaupunkikuvaa rikastuttavalla tavalla.”

Bloggaan korkean rakentamisen periaatteista pian. Nyt kokoukseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s