Ajatuksia Laurinlahden kerrostalokaavasta

Ajatuksia Laurinlahden kerrostalokaavasta

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 26.4.2017 kerrostalokaavan Espoon Laurinlahteen Ristiniementien varteen. Laurinlahti on pien- ja rivitalovaltainen asuinalue. Kerrostalokaava herätti jonkin verran vastustusta.

Vaihtoehtoja oli kaksi: hyväksyä tämä uusi, matalien kerrostalojen kaava tai hylätä se, jolloin voimaan olisi jäänyt vuonna 1978 lainvoiman saanut asemakaava, jonka myötä kaava-alueen olisi voinut rakentaa täyteen rivitaloja. Tältä lopputulos olisi näyttänyt:

laurinlahti_rivari

Molemmat kaavat sisältävät täsmälleen saman määrän rakennusoikeutta, mutta paljon muuta yhteistä niillä ei sitten olekaan. Vanha rivitalokaava oli todella huono. Jos se olisi toteutettu, virkistysalueena toimiva metsä olisi kaadettu talojen alta käytännössä kokonaan ja korttelista olisi tullut sanalla sanoen ruma.

Kerrostalokaavassa virkistysaluetta jää runsaasti, kaava on väljä ja kerroskorkeudet pysyvät maltillisina. Uskon, että korttelista tulee viihtyisä eikä Laurinlahti sen myötä yhtään huonone – päinvastoin, alueen ilme muuttuu monipuolisemmaksi.

Kerrostalorakentamista vastustettiin osin sillä perusteella, että kerrostalot eivät sopisi alueen luonteeseen. Kuitenkin melkein kaava-aluetta vastapäätä rakennetaan parhaillaan vuonna 1994 hyväksytyn asemakaavan mukaisia matalia kerrostaloja.

Toki lautakunta olisi voinut myös päättää vähentää rakennusoikeutta, mutta tämä olisi pitänyt korvata maanomistajalle. Maksajaksi olisi joutunut kaupunki eli veronmaksaja eli sinä.

Lautakunnan pöytäkirjoista voi todeta, miten lautakunta ohjasi päätöksillään kaavatyötä kohti tätä lopullista, hyväksyttyä kaavaa. Vielä marraskuussa 2016 kaava palautui uuteen valmisteluun kokoomuksen toivomuksesta: kerroskorkeuksiin ja talojen massoitteluun haluttiin “parannusta”.

Parannuksia tehtiin ja kokoomuksen toiveita täytettiin, mutta silti kokoomus äänesti aiemmin hyväksymiään linjauksia vastaan ja hävisi äänin 8–5.

Minun mielestäni lautakunnan enemmistö teki hyvän päätöksen.

5 vastausta artikkeliin “Ajatuksia Laurinlahden kerrostalokaavasta

  1. Olen todella pahoillaan siitä että Espoo rakennetaan liian täyteen. Ko alue olisi pitänyt säilyttää kokonaan metsänä sillä se on monen lapsen ” rakas” Ja ainoa lähimetsä.

    Tykkää

    1. Minäkin olisin mielelläni säästänyt metsän, mutta se ei oikeastaan ollut vaihtoehto. Alueella oli jo asemakaava, joka olisi sallinut rakentamisen. Nyt vain muutettiin kaavaa puuttumatta rakennusoikeuteen. Jos rakennusoikeutta olisi alennettu tai se olisi kokonaan poistettu, kaupungin eli veronmaksajien olisi pitänyt korvata maanomistajalle tästä aiheutunut menetys. Tämä uusi, lähimetsää säästävä kaava on joka tapauksessa parempi kuin vanha rivitalokaava, joka olisi vienyt metsän kokonaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s