Valtuustopuhe paperittomien terveydenhuollosta (jota en koskaan pitänyt)

Jo syksyn toinen ylimääräinen valtuuston kokous päättyi hieman ennen puoltayötä. Olin varustautunut puhumaan Inka Hopsun (Vihr.) valtuustoaloitteesta, joka koski paperittomien ihmisten terveydenhuoltoa Espoossa, mutta useat, asiansa erinomaisesti perustelleet puhujat tekivät minut tarpeettomaksi ja päätin jättää puheenvuoroni käyttämättä. Pitkän keskustelun päätteeksi Inkan aloite hyväksyttiin: paperittomien terveydenhuolto järjestetään Espoossa alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä raskaana oleville.

Perussuomalaisille, jotka ainoana ryhmänä vastustivat aloitteen hyväksymistä, keskustelu oli lähinnä häpeäksi: asiaa vastustettiin täysin ilman asia-argumentteja, lähinnä tietämättömyyden ja synkkien ennakkoluulojen varassa. Lisäksi perussuomalaiset tekivät asiasta palautusesityksen, jossa mm. vaadittiin, että hoitohenkilökunnan pitäisi ilmoittaa paperittomista potilaista viranomaisille. Kuitenkin on yksiselitteisesti niin, että terveydenhuollon henkilökunnalla ei ole oikeutta ilmoittaa viranomaisille laittomasta maassa oleskelusta. Heitä sitoo hyvin laaja salassapito- ja auttamisvelvollisuus.

Olisi ollut hienoa, jos “asiapuoleena” esiintyvä perussuomalaiset olisi tuonut keskusteluun edes yhden argumentin, joka perustuu tutkimustietoon eli tosiasioihin, mutta kun ei niin ei.

Tässä puheeni, jota en koskaan pitänyt:

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan paperittomien henkilöiden terveyspalvelut eivät toteudu Suomessa asianmukaisesti.

Euroopan unionin perusoikeusviraston teettämä tutkimus viittaa hyvin vahvasti siihen, että ennaltaehkäisevän terveydenhuollon avaaminen paperittomille tuo säästöjä. Kun potilaita hoidetaan vasta viime hetkellä, potilaan terveys vaarantuu ja terveydenhuollolle aiheutuvat kustannukset kasvavat.

Joitakin päiviä sitten espoolaiset äitiyshuollon ammattilaiset lähettivät kaikille valtuutetuille sähköpostiviestin, jossa he muistuttivat, että on olemassa kiistatonta tutkimusnäyttöä, joka puoltaa paperittomien terveydenhuollon saattamista kuntoon: “Paperittomien äitien raskaudenaikainen seuranta tulee halvemmaksi kuin se, että äidit hakeutuvat suoraan synnyttämään, kuten tällä hetkellä tapahtuu Espoossa.”

Viesti jatkuu: “Nykyisen kaltaiset päivystykselliset erillisratkaisut marginaalisen pienelle ryhmälle ovat kalliimpia, hankalampia ja tehottomampia kuin normaalikäytännön laajentaminen koskemaan kaikkia.”

Eli: paperittomien ihmisten terveydenhuollon ratkaiseminen kunniallisesti ja eettisesti oikein maksaa vähemmän kuin nykytilanteen ylläpitäminen.

Hoitoon pääsyn viivyttäminen on siis taloudellisesti lyhytnäköistä. Se on lisäksi eettisesti kestämätöntä, niin paperittomia ihmisiä kuin niitä hoitajia ja lääkäreitä kohtaan, jotka mahdollisesti joutuvat työssään kohtaamaan näitä ihmisiä.

Paperittomien terveydenhoito ei ole aiheuttanut paljon peloteltua “ryntäystä” Ruotsissa tai Helsingissä, jossa on jo tehty kunniakas päätös paperittomien terveyspalveluista. Ei ole mitään viitteitä siitä, että Espoossa kävisi toisin.

Paperittomat ihmiset ovat erittäin haavoittuva ihmisryhmä. Heitä on Espoossa tiettävästi, onneksi, varsin vähän. Tänään me valtuutetut voimme tehdä päätöksen, joka on viisas niin inhimillisesti kuin taloudellisesti: laitetaan paperittomien ihmisten terveydenhuolto kuntoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s