”Nuuksion joukkoliikenne saatava kuntoon”

Alla on mielipidekirjoitukseni, joka julkaistiin Kauppalehdessä 14.11.2013:

Kauppalehden espoolainen lukija Aki Rinkinen kirjoitti Debatti-sivulla 7.11. Nuuksion liikenneongelmista ja vaati, että ”Nuuksioon pitää panostaa” (KL, 7.11.). Rinkinen kysyi, kuinka on mahdollista, että Suomessa ei osata rakentaa liikenneympäristöä muutamille tuhansille ihmisille.

Uuden luontokeskus Haltian myötä liikenneongelmat etenkin Nuuksion Haukkalammella ovat joinakin kauniina ulkoilupäivinä kärjistyneet entisestään. Syynä ongelmiin on suositun luontokeskuksen sijainti sekä se, että kansallispuiston rauhaan halutaan ajaa omalla autolla. Julkiset liikenneyhteydet koetaan heikoiksi, ja etäämmältä tuleville ne varmasti myös ovat sitä.

Päinvastoin kuin Rinkinen esittää, ainoa ratkaisu Nuuksion liikenneongelmiin on julkisen liikenteen yhteyksien merkittävä parantaminen ja näistä parannuksista viestiminen. Arkijärjellä voi päätellä, että mikäli busseihin mahtuva ihmismäärä tulee paikalle henkilöautoin ja alkaa perille saavuttuaan kuumeisesti etsiä parkkipaikkaa, kapea tie ruuhkaantuu.

Luontokeskus Haltian myötä Nuuksion kansallispuiston kävijämäärät ovat voimakkaassa kasvussa: kävijöitä saattaa tänä vuonna olla jopa 250 000. On hienoa, että luonto kiinnostaa. Jotta tästä kiinnostuksesta aiheutuvat liikenneongelmat saadaan kuriin, kansallispuistoon vievä julkinen liikenne on nopeasti saatava kuntoon.

Aivan ensimmäiseksi tarvitaan päätös suorasta ja riittävän tiheästä bussiyhteydestä Helsingin keskustasta. Espoon keskuksesta Haltiaan ja siitä eteenpäin Nuuksion kansallispuistoon vie bussi 85, toivottavasti jatkossa nykyistä useammin. Perille pääsee myös fillarilla.

Laajojen parkkikenttien tai parkkihallien rakentaminen Nuuksion herkkään luontoon on erittäin kallista ja ekologisesti kestämätöntä.

image
Nuuksion Pitkäjärvi. Kuva lainassa täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s