”Vaikka menee vastoin yleiskaavaa, ei haittaa”

Eilisessä (25.2.2013) valtuuston kokouksessa ilmeni, että Espoon valtuuston niukka enemmistö on unohtanut lukutaitonsa. Tämä on huolestuttavaa, olemmehan sentään Suomessa, kaikille tasavertaisen peruskoululaitoksen luvatussa maassa.

Kyse on Turvessuon asemakaavamuutoksesta. Valtuuston kokouksessa käsiteltiin sitä, voiko suositulle virkistysalueelle rakentaa “retail parkin”, tilaa vievän kaupan keskuksen laajennuksen, samanlaisen kuin on suunnitteilla vain muutamien kilometrien päähän Lommilaan. Aiemmin Turvessuolle on jo annettu lupa tällaiselle toiminnalle, jota ei kuitenkaan ole käynnistetty. Nyt samalle rakennuttajalle halutaan antaa lisää tilaa, tällä kertaa niin, että hankkeen alta tuhotaan kokonainen virkistyalue.

Mitä teki valtuuston enemmistö kokoomuksen ja demareiden johdolla? Se teeskenteli tietämätöntä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen eli ELYn lausunnosta, jonka mukaan “asemakaavamuutos on laadittu vastoin maakunta- ja yleiskaavan periaatteita eikä sitä voida hyväksyä”. Yksiselitteinen lausunto löytyy kaikille valtuutetuille jaetusta kokouskutsusta sivulta 41. Silti Markku Sistonen (SDP) sekä eräät kokoomuksen edustajat esittivät puheenvuoroissaan vakavalla naamalla väitteen, että hanke ei suinkaan ole yleiskaavan vastainen, aivan kuin eivät osaisi lukea.

Parhaan argumentin periaate ei paljon paina, kun Espoossa tehdään päätöksiä tunteella.

Vihreiden ryhmä esitti, että asia pitää palauttaa käsittelyyn, mutta hävisimme äänestyksen. Seuraavaksi Kurt Byman (PS/Sit.) esitti hylkäämistä. Vihreät lähtivät mukaan, hävisimme jälleen, nyt jo odotetusti. Lopuksi valtaosa Vihreiden ryhmästä jätti päätöksestä vielä eriävän mielipiteen.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kuten niin usein aikaisemminkin Espoossa, joudumme valitusten tielle. On selvää, että näin tökerösti yleiskaavan vastainen asemakaavanmuutos poikii valituksia. Itsekin suorastaan rohkaisen niihin! Koska valitusten tukena on ELY-keskuksen selvällä suomen kielellä antama lausunto, valittajat ovat oikeusasteissa vahvoilla.

Suurella todennäköisyydellä asemakaavamuutos siis kaatuu myöhemmin oikeuskäsittelyssä. Silloin valtuuston enemmistön lukutaidottomuudella ei ole merkitystä, koska heiltä ei onneksi enää kysytä.

Sitä kyllä kannattaa kysyä, minkä vuoksi tällaiseen sirkukseen antaudutaan Espoossa yhä uudestaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s